torsdag 27. juli 2017

Toryggen på Nesodden er en av Norges 10 beste stier

En av Norges beste, men også mest ukjente, stier for terrengsykling ligger på Nesodden. Stien går langs ryggen ned fra toppen av Toåsen og ender en snau kilometer lengre nord.

For 11000 år siden var området stien går i på To-øya midt i Oslo fjorden. Stiens endepunkt er omtrent der havet stoppet tidligere.

Basert på den ankerkjente SEM-metoden ble stien i 2017 rangert som en av de ti beste stiene for terrengsykling i Norge. Jeg var så heldig å bli invitert til å teste stien i forbindelse med evalueringen, noe jeg selvsagt takket ja til.

Bro over den dype kløften som deler Toryggen i to 
Fra toppen av Toåsen går Toryggen nordover øst for Tomåsan og Gullmoenhølet, men vest for To gård og Treskomyra.  Man kommer til ett stikryss der man må holde til høyre, men forøvrig blir man ikke stilt overfor mange vanskelige veivalg. Det er imidlertid nødvendig å holde tunge rett i munnen flere punkter, da det er rikelige muligheter for å tryne underveis.

Hvis man klarer å komme seg til toppen av Toåsen finner man stien nedover Toryggen automatisk 
Det er få som kjenner stien nedover Toryggen og temmelig tynt med folk som sykler den. De fleste velger å sykle nedover. En dag jeg hadde lite å gjøre satte jeg meg på lur for å observere de som syklet stien. Etter ni timers venting så jeg en som syklet nedover, to turgåere som plukket blåbær på siden av stien, men ingen som syklet oppover.

Den smale fine broen over kløften som deler Toryggen i to
Stien er relativt teknisk, men det aller meste kan fint sykles. Stravasegmentet som går ned Toryggen er talende for hvor teknisk det er; Vedkommende som har KOM har syklet i en snittfart på 7,9 km/t.

Stien klatrer på en smal hylle
Det er mange spennende arter i området. Hvis man er virkelig heldig er det av og til muligheter til å se rynkeskinn.

Mye morsom, og stedvis teknisk, stisykling 

Tidligere sommere har det ofte blir lengre turer enn syklingen på Toryggen. Ett eksempel er det mislykkede forsøket på å sykle Oslo - Bergen tur/retur uten stans og sykkel- og løpeturen fra Oslo til Gaustatoppen tur/retur for å få med soloppgang. Toryggen er imidlertid fullt på høyde med det beste utenfor Nesodden. Så snart man har syklet den ønsker man seg tilbake fordi alt annet blir trygt og kjedelig,

Det er ikke mange terrengsyklister som sykler Toryggen 

Ett av svabergpartiene nedenfor Toåsen Den eneste ulempen av betydning når man skal sykle i den delen av Nesoddmarka Toryggen ligger i er at det kryr av aggressive hoggorm i området av sorten som ofte befinner seg i trærne. Det positive er at sjelden får noe annet en tørrbitt dersom man sykler når man blir bitt.

Det er plagsomt mange tørre og flotte stier i Nesoddmarka 
Der er derfor bare ett råd som gjelder. Prøv Toryggen neste gang du er i nærheten.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar