onsdag 25. april 2018

Seks sjekkesteder i marka i verdensklasse

For mange er Oslomarka et sted man forbinder med fin natur og turer på beina, sykkel eller med kano. Oslomarka er også fantastisk sjekkearena flere og flere få øynene opp for. De seks beste sjekkestedene finner man  i Nordmarka, Østmarka, Lillomarka, Krokskogen og Bærumsmarka.

Tonekollen egner seg kun for veldig tålmodige sjekkere 
I de siste fem årene har jeg ført samtaler med 162 personer som alle har drevet med sjekking, eller blitt sjekket opp, i marka. Nesten 100 er kvinner, resten er menn. Dette danner grunnlaget for listen med de seks beste sjekkstedene marka har å by på.

Noen stedet har en veldig definert målgruppe, som for eksempel Heggelia. Andre er en salig miks. Oversikten han derfor brukes som et hjelpemiddel for å finne det sjekkestedet som er mest aktuelt. Dette er kunnskap det ellers kan ta år å skaffe seg.

1. Heggelia 
Heggelia er juvelen i kronen for de mellom 55 og 75. I helgene på fine vinterdager samles seige, magre og senete sjeler der før det store rushet begynner. Taktikken de fleste bruker er hemningsløs skryting av egne langturer og øvrige prestasjoner. Det kan lønne seg å bruke en annen teknikk for å skille seg ut. Mennene er mest offensive i sjekkingen.

Vakker utsikt og alkohol skaper en spesiell stemning på Grefsenkollen 
2. Uteserveringen på Grefsenkollen 
Uteserveringen på Grefsenkollen skiller seg fra alle de andre sjekkstedene i marka. På fine og varme dager minner det til forveksling om et utested der folk koser seg med øl og kake i solen. Det er stort aldersspenn, ofte innslag av utenlandske turister og en salg miks av syklister, turgåere, posører, pappagutter, turister og mannen i gata. Som en venn av meg sier; går du alene hjem fra Grefsenkollen er det noe galt med deg.

3. Brunkollen 
Brunkollen er fullstendig mislykket som sjekkearena i helgene. Det kryr av slitne barnefamilier de de fleste voksne ser trøtte og selvmedlidende ut samtidig som de bruker all sin gjenværende energi på barna sine. Suppetirsdag og etterhvert suppeonsdag endret det hele totalt. Den som tror at folk kommer dit i hopetall på grunn av suppen, som faktisk er veldig god, tar fullstendig feil. Her brukes det mye energi på å peile seg inn på rett bord, for deretter å gå offensivt til verks. Det er overskudd av ressurssterke kvinner med hovedtyngde på aldersintervallet 47-59. De kvinnene som skal oppnå noe er derfor nødt til å være langt mer offensive enn det som er vanlig i andre sjekke-sammenhenger.

4. Tonekollen 
Østmarka har dessverre ikke noen markastuer som regnes som gode sjekkearenaer. Det er imidlertid flere steder i terrenget som bruke av mange. Sarabråten kan fungere av og til. Det samme kan Rundtjern. For de tålmodige er det likevel ingen steder som slår Tonekollen. Trikset som brukes er å komme tidlig og sette seg ned på det mest sentrale punktet på svaberget. I tillegg må man ha med kaffe, brus, mat, sjokolade, rosiner og bruke dette til å lokke til seg potensielle bytter. En jeg kjenner har fortalt meg at hun har lykkes med dette i fire av fem tilfeller hun har forsøkt. Ulempen er at man kan bli sittende alene hele dagen. Passer for voksne i alle aldersgrupper.

5. Kikutstua
Den lange køen på Kikutstua på fine vinterdager er legendarisk. Trikset som brukes er verken nytt eller originalt, men det virker. Jegeren stiller seg opp på tunet i nærheten av slutten av køen. Så snart et attraktivt bytte dukker opp hopper jegeren inn i køen og vipps så har man hele 20 minutter på seg til å oppnå målet sitt. Kun de klønete mislykkes.

Det som ikke er like kjent er at Kikutstua er en veldig god sjekkearena i sommerhalvåret for syklister som ønsker å være utro. Signalet om at man er åpen for eventyr er at man beholder sykkelhanskene på mens man spiser. Sykkelhanskene skjuler selvsagt også eventuelle gifteringer.

En gang jeg ble overrasket av tordenvær da jeg syklet frorbi Kikutstua trodde jeg at sjekkingen hadde nådd et nytt nivå. Jeg søkte ly i varmestuen, og rett etter jeg gikk inn kom en dame løpende inn. Hun rev umiddelbart av seg sykkeltrøyen og bh-en og jeg forberedte meg på å bli overfalt. Det viste seg at hun hadde fått masse jordveps innenfor klærne.

Løvlia er sjekkestedet over alle sjekkesteder 
6. Løvlia 
Løvlia er sjekkestedet over alle sjekkesteder. Tidsvinduet for sjekking er imidlertid veldig kort. For det første må det være skiføre, og for det andre må det være helg. Det varer ikke lengre enn den første timen etter Løvlia åpner på lørdager og søndager. Etter dette tidspunktet blir det fullt av folk uten sjekke-motiv.

Vanligvis opptrer kvinnene to og to, mens mennene er alene. Spillet skjer gjerne ved at kvinnen gir mannen et inviterende blikk. Deretter må han respondere ved handling i løpet av ett minutt, for eksempelved å gå mot disken og slå av et par ord på veien for å stoppe opp og slå til når han er på vei tilbake. Hovedtyngden av de som er aktive er mellom 33 og 50 år.

Den som spiller sine kort riktig ender nesten alltid opp slik 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar