onsdag 18. april 2018

Haglunds hæl del 2: Operasjonen & Michael Jacksons dop

Tidspunktet for operasjonen av hælen min var fredag den 13. april 2018 på det splitter nye LHL-sykehuset på Gardermoen. Denne dagen var det naturlig nok få som ønsket å bli operert.

Haglunds hæl hadde skapt betennelse i hæbeinet, bursa, akilles og vevet på hælen og hadde hindret meg i å løpe siden september. Den har i tillegg gitt meg sideveis gange ned trapper og periodevis mye smerter. Jeg var derfor veldig glad for å komme i gang med noe som ville gjøre det bedre.

Lite er så lekkert som en hoven og nyoperert fot 
På sykehuset ble jeg bedt om å kle av meg for å ta på meg en elegant sykehusskjorte med knepping på ryggen samt en slapp engangs-underbukse. Deretter ble det satt inn en kran i en blodåre på oversiden av den høyre hånden min.

Jeg fikk en egen mappe med sensitiv informasjon
Det ble en del venting før selve operasjonen. Et par sykepleiere forbarmet seg over meg, og danset litt linedance slik at jeg ikke skulle kjede meg i hjel.  Den som sier at servicenivået i helsevesenet er lavt vet definitivt ikke hva de snakker om.

Med trendy sykehusskjorte mens jeg ventet på operasjon 
Deretter ble jeg trillet inn på operasjonsstuen der jeg la meg på magen på operasjonsbenken. Så snart de hadde forsikret seg om at hodet mitt lå godt, fikk jeg en dose med narkotika i armen. Noe av det siste jeg husker før jeg sovnet var at anestesilegen sa et "Nå får du den samme narkotikaen som Michael Jackson brukte, men under noe mer kontrollerte forhold".

Nyoperert fot hviler seg ut etter operasjonen
Da jeg våknet igjen var jeg trillet tilbake til venterommet og jeg hadde fått bandasje på foten. Jeg snakket med kirurgen Sigmar Jack som fortalte at operasjonen hadde vært vellykket, men at det hadde vært store skader på akilles. Han hadde skåret bort de ødelagte delene av senen og fortalte at den ville bygge seg opp igjen etterhvert.

Operasjonsbeskrivelse i seks punkter:
  • Narkose, blodtomhet, snitt lat. for hælen. 
  • Åpner fascien i mellom akilles og hæl og fjerner rikelig med bursavev. 
  • Akilles er betydelig skadet mot calcaneus og de ødelagte delene av senen fjernes. 
  • Meisler av en stor påleiring fra posterosuperiore delen av calcaneus. 
  • Avrunder kanter med fil. 
  • Setter bedøvelse med marcain adr og lukker fascien og hud på vanlig måte.
Jeg fikk noen smurte brødskiver, kaffe og juice og fikk beskjed om at jeg kunne jeg forlate åstedet dersom jeg fullførte det siste punktet i utskrivningsrutinen som var å gå på do og tisse for deretter å bekrefte at jeg faktisk hadde gjort det.

Jeg fikk instruks om å bruke walker (skinne) på foten de første 3-4 ukene etter operasjonen og fikk med meg en to ukers sykemelding og resept på smertestillende. Med unntak av det første døgnet kunne jeg gjerne ta av walkeren for å få rørt foten når jeg for eksempel satt, men den skulle ikke belastes.

Stolt på den fine og vare måten man blir som nyoperert
 Før operasjonssåret var lukket var det satt et bedøvelsesmiddel i området som lammet nervene. Det første drøye døgnet etter operasjonen kjente jeg ingen smerte i det hele tatt. Etter flere måneder med tidvis smertefull betennelse i foten var dette en helt fantastisk følelse.

De etterfølgende dagene dukket det etterhvert opp litt smerte, først ytterst mot huden og deretter innover i foten. Det var imidlertid langt under det jeg hadde forventet og mindre enn de smertene jeg hadde vent meg til å ha.

Første krykking ga saftige blemmer i hendene 
Jeg fikk beskjed om at jeg gjerne kunne røre meg, men at det var greit å unngå svetting den første uken. Store deler av dagen satt jeg med beinet høyt, men fra og med dag to, tok jeg meg en daglig økt med krykking. De pusete kontorist-hendene mine fikk saftige blemmer under den første turen. Løsningen ble å bruke sykkelhansker. Jeg fikk også jobbet en god del hjemmefra, da hodet fungerte tilnærmet som normalt.

Kontroll og fjerning av stingene skal skje snaue to uker etter operasjonen. Deretter blir det en uke eller to til med walker etterfulgt av en langvarig opptreningsperiode. Jeg er forberedt på at det kan ta lang tid. En jeg kjenner som foretok en tilsvarende operasjon i fjor, hadde sin første forsiktige løpetur etter et drøy halvt år.

For å få meg trim er min foreløpige plan:
Uke 1: Grunn-krykking med walker
Uke 2: Krykking med økende lengde med walker
Uke 3: Halvharde krykkeøkter og sykling på rulle med walker
Uke 4: Beinharde krykkeøkter og sykling på rulle med walker

Krykking er Norges mest undervurderte idrett
En av senvirkningene av å ha blitt operert for Haglunds hæl skal være savn av de delene av kroppen som er skåret bort for alltid. I mitt tilfelle dreier det seg om en solid del av hæbeinet, bursa og akilles. Foreløping kjenner jeg ingenting, men forebereder meg mentalt på at savnet kan dukke opp. Også savn kan være godt.

Skrevet fem dager etter operasjonen.

Forhistorien: Haglunds hæl del 1: Undersøkelsen og diagnosen 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar