tirsdag 19. august 2014

EcoTrail Oslo - del 1; Operaen til Frognerseteren testløping

Sørafrikanere er kjent for å være tøffere enn nordmenn og nærmere 20 000 deltar årlig på det 90 km lange ultraløpet Comrades Marathon.  Det er ikke gitt at Ecotrail Oslo får like mange deltakere når det arrangeres for første gang 23. mai 2015, men det blir sannsynligvis det største ultraløpet i Norge.

Start ved Operaen i deilig avkjølende regnvær
Regn fører alltid til at turister søker sammen i små flokker 
Tindebestigning på operataket 
Løpet starter ved Operaen, følger Akerselva til Maridalsvannet og fortsetter en rundtur i Nordmarka og Bærumsmarka før det returnere til Operaen etter 80 km. Traséen vil trolig bli seende omtrent slik ut. Jeg har delt opp testløpingen i tre deler. Denne gangen stod strekket fra Operaen til Frognerseteren for tur.

Urban start for Ecotrail Oslo gjennom Barcode
Langs den nedre delen av Akerselva 
Fra Operaen løper man mellom Barcode-byggene og over sporområdet til Grønland der jeg måtte løpe sikk-sakk mellom alle folkene som gikk på gaten. Etter et lite stykke i Grønlandsleiret fortsetter man på den asfalterte gangveien langs Akerselva. En kvinnelig alkoholiker satt på en benk heiet på meg, selv om øynene hennes så ganske uinspirerte ut.

Første kurve
Minner fra en svunnen tid 
En penissvane svømmer forbi et fuglehus 
Frem til man kommer til Blå og krysser Møllerveien er det flatt. Deretter veksler det mellom flate partier og stigninger helt frem til man kommer til Maridalsvannet på 149 moh. Uteserveringen på Blå vil for øvrig være et ypperlig sted å innta forfriskninger for de som trenger det etter et par kilometer.

Gjestene på Blå er kjent for å synes at ultraløp er veldig, veldig spennende
Akerselvas skytsgudinne
Bolignøden gjør at studentene har flyttet inn kornsiloen på Nedre Foss 
Man løper forbi  den mest fasjonable adressen på Grünerløkka; Marselis gate 
Etter å passert Kuba krysser man elven på Åmot bru som Aksjonsgruppen "Brua himat" har kjempet for å få tilbake til Åmotsund ved Drammenselva i Åmot dit den stod inntil 1952. De har så langt ikke lykkes, ikke minst takket være tidligere ordfører Albert Nordengens kampvilje. 

Åmot bru
Nedre Vøyenfossen
Hver gang man ser en foss får man kose seg med en del høydemeter
Veldig bratt forbi Hønse-Lovisas hus
Under ring 2 er det bra akustikk 
Trehusidyll på Sagene
Flott utsikt til den funkis-inspirerte kornsiloen til Bjølsen valsemølle
Etter å ha passert Sagene kommer en solid stigning opp til Bjølsen. Deretter er det flatt helt til man kommer inn i den nye bebyggelsen i Nydalen. 

Urban idyll på Bjølsen 
På Bjølsen er gangveien overbelastet med alle former for trafikk
Nydalen
Her ble Ali Reza funnet drept med et knivstikk i ryggen 
Litt lenger opp løper man under den store betongbroen Store Ringvei går på. Her ble bensinvakten Ali Reza funnet død med et knivstikk i ryggen, og til tross for iherdig innsats var det bare så vidt at etterforskerne Helmer & Sigurdson lykkes med å oppklare drapet.

Nydalsdammen
Ved Nydalsdammen er det slutt på asfalten og underlaget på turveien blir en blanding og grus og jord. 

Rolig elv ved Brekke 
Ved Stillatorget stoppet jeg og kjøpte litt mat på Rema 1000, da jeg regnet med at dette ville være siste sted som var åpent på strekningen frem til Frognerseteren. Det var en herlig stressa fredagsstemning i butikken med lange kassakøer og mange kunder som hadde rukket å innlede helgen med å bli skikkelig sure. For de som bruker piller selger apoteket på Stillatorget Voltarol.

Muligheter for raske kleskjøp på Stilla 
Stilla 
Aller siste dam før Maridalsvannet 
Supert underlag å løpe på 
Ved sørenden av Maridalsvannet løper man under Gjøvikbanen
Når man kommer til Maridalsvannet følger man grusveien langs østsiden av vannet. I starten krever den ikke så mye energi, men etter et stykke kommer det et saftig berg- og dalbaneparti.

Et naturlig navnevalg fra Milorgs side 
Maridalsvannet sett mot nord 

Det er lenge til man er ved Tryvannstårnet når man løper langs Maridalsvannet 
Etter et stykke går det nedover mot Sander gård og man løper over Gjøvikbanen som går i tunnel under veien. Horder med blide terrengsyklister passerte meg i mye høyere fart enn det jeg klarte å løpe.

Den 123,83 km lange Gjøvikbanen suser under traséen 
Med en slik skog langs veien vil alle streve med å unngå syndige tanker 
Sander gård i Maridalen 
Etter å ha passert Sander gård løper man ned på den nyasfalterte Greveveien som man følger langs vannet helt frem til Maridalsveien.

Dausjøelva krysses der den løper ut i Maridalsvannet 
I følge sagnet er en konge begravet  ved de fire kongeeikene ved Nes gård 
I følge en tysk undersøkelse har ultraløpere større mulighet til å gå inn i en mental boble og forbli der enn normalbefolkningen. Dette er en viktig egenskap hvis man skal klare å gjennomføre et ultraløp. Ultraløpernes smerteterskel er også høyere enn den andre har. Det er imidlertid uvisst om dette er medfødt eller noen man trener opp. Ultraløpere oppsøker normalt også det som er smertefullt på alle livets områder. I Maridalen hadde jeg det imidlertid bare bra og gledet meg til resten av løpeturen gjennom marka. 

Det er såpass mye uvøren øvelseskjøring i Maridalen at man bør følge godt med
Maridalen kirke - opprinnelig et bedehus som fikk tårn og ble kirke
Hus langs Kallerudveien 
Klatringen til Fagervann begynner ved Hønefoten langs Gamle Maridalsvei 
Fra Maridalsvannet stiger man nærmere 300 høydemeter til man når det høyeste punktet før Fagervann. Det første partiet går på grus i Kallerudveien. Fra man krysser Gamle Maridalsveien fortsetter man på sti i samme trasé som Fagervann Opp. Stien er bred og slak i starten men blir snart brattere. Med mindre man blant de beste vil det være en fordel å ta det rolig i de bratteste partiene for å hindre at man får støle bein.

Bratt stigning mot Fagervann 
Fin og bred sti mesteparten av stigningen
Utsikt fra stigningen til Fagervann 
Trolig en slags kunstinstallasjon
Mot toppen av stigningen blir stien smalere og mer kronglete med mange fine muligheter for å snuble dersom man ikke følger med. På mange måter er er strekningen før og etter Fagervann det mest tekniske partiet på løpet.

Dagens eneste selfie ved Fagervann
Det sies at bading i Fagervann gir vakker hud
Fagervann er rangert som det tredje beste fotovannet i Norge 
Det er vakkert langs Fagervann. For nærmere 20 år siden var vi på stitur med terrengsykkel rett nord for vannet og havnet midt i slag mellom 30 stridene vikinger. Det var mest sannsynlig et rollespill, men jeg har aldri vært helt sikker. Det var ingen vikinger her nå, men to telt ved nordenden av vannet så ut som om de var forlatt. 

På tide å rive seg løs fra motivet og løpe videre 
Blomster som vokser rett opp av vannet finnes bare i Fagervann og i Titicacasjøen 
Ikke bare blomster, men også gress, vokser i Fagervann 
Den Røde TreTrinnsTrappen ved Fagervann 
Partiet mellom Fagervann og Kamphaug har traséens grønneste underskog
Ved nordenden av Fagervann svinger traséen vestover. Den går først gjennom en trolsk skog med knallgrønn underskog for deretter å forsette nedoverbakke mot Kamphaug. 

Flott utsikt til fjorden like ved Rundmyra
Tidvis bratt nedstigning til Kamphaug 
Vollen på Kamphaug er eneste spor etter gården som lå her inntil den brant i 1989
På Kamphaug kommer man inn på Gamle Nordmarksvei 
Fra Kamphaug løper man ned Gamle Nordmarksvei, som er en bred og lettløpt sti, frem til man kommer ned på Grusveien langs Skjærsjøen. Her møter man sivilisasjonen på ny. Jeg traff på veldig mange syklister som sikkert var ute og trente til Birkebeinerrittet. 
Skjærsjøen sett fra Skjærsjødammen
Stor sykkeltrafikk i bakken opp fra Skjærsjøen 
Etter å ha krysset Skjærsjødammen stiger man inntil man svinger inn på Grusveien mellom Ullevålseter og Sognsvann. Her er trafikken av turgåere, joggere og syklister blant Norges største, da de fleste trives aller best med å gå i flokk.

Den nordlige delen av Store Åklungen 
Grusveien langs Store Åklungen 
På vei nedover mot Sognsvann funderte jeg på hvorfor ultraløping opplever en så voldsom vekst i Norge. Årsaken er ganske åpenbar. De fleste ønsker et lengre og bedre liv og for å få det finnes det egentlig bare to kjente metoder. Noen sverger til å få injisert  thyroid, DHEA, pregnelonon, progesteron, oxytocin eller andre bioidentiske hormoner på Heggeli helthetsmedisin, mens andre velger ultraløping fordi det fører til at den biologiske alderen blir 16 år lavere. Siden ultraløping gir en voldsom økning i levealderen er det grunn til å tro at sporten vil få en formidabel vekst når dette blir alminnelig kjent i befolkningen. de mest ekstreme vil nok både løpe utraløp og injisere hormoner.

Ender som chiller'n i Åklungen
Horder av løpere ved Sognsvann 
Over 30 000 demonstrerte mot byggingen av ledningen i 1946 - i dag synes alle at de er fine 
Sognsvanns sørlige bredde
Man løper på grus langs vestsiden av Sognsvann. Etter å ha krysset Pinabekken og Mysmerbekken passeres Løkka gård før man løper inn på Ankerveien og deretter inn på den noe mer rufsete gamle delen av Ankerveien opp mot det legendariske Båntjern.

Løkka gård - bad på hovedplan har dusjnisje, mens bad i kjeller har både dusjnisje og badekar
Ankerveien begir seg vekk fra Sognsvann
Ecotrail og Det røde huset backyard ultra møtes i et magisk punkt på Ankerveien 
Ankerveien stiger opp mot Båntjen 
Hvis man er heldig treffer man utburd ved Båntjern
Båntjern knyttes til utburd, men det skal visstnok ikke mer til enn å fremsi Fadervår baklengs for å bli kvitt dem. De klamrer seg ofte til ryggen når man passerer.

Båntjern
Etter å ha passert Båntjern løper man videre vestover til man nesten kommer inn i det nærliggende boligområdet der folk heller leser nyhetene i avisen enn å se dem på tv. Før man løper inn til aviselskernes rike svinger man oppover i skogen på en blåsti som går i retning av Skådalen og Frognerseteren.

Blåstien stiger mot Skådalen og Frognerseteren 
Stup på begge sider av traséen i Skådalen 
Den høyeste marine grense i Norge er funnet i Skådalen og er på 221 meter. Jeg tenkte ikke så mye på strandlinjen, men bet tennene sammen og fortsatte oppover. Et stykke er det stupbratt ned til Skådalsbekken, og det gjelder å holde seg på stien. 

Skådalsbekken ender i Bestumkilen ved Ullerns riviera. Tilfeldig? 
Skådalsbekken skiller Holmenkollen fra Vettakollen 
Klopper sørger for en flott og bredbeint løpestil 
Strekningen mellom Operaen og Frognerseteren har to solide stigninger; Maridalsvannet til Fagervann og Båntjern til Frognerseteren. Den første er den hardeste, men stigningen opp til Frognerseteren bør ikke undervurderes. Enkelte av kneikene er bratte og kan gi fine og stive bein dersom man ikke velger rett hastighet.

Tidvis bratt på det siste stykket med blåsti mot Frognerseteren

Frognerseteren sportshall 
Etter gjennomløpingen av del 1 er ringen sluttet og en epoke i livet er over, da jeg tidligere har testløpt del 2 og del 3. Jeg synes løpet har en veldig fin og morsom trasé og gleder med til å delta på det 80 km lange løpet 23. mai 2015. 

6 kommentarer:

  1. Ekstremt flott beskrivelse av løypa, Henning! Om ikke noe helt spesielt skulle komme i veien, så skal jeg jaggu ta denne runden selv 23. mai 2015 :-)

    SvarSlett
  2. Takk skal du ha Marius! Tror dette kommer til å bli bra!

    SvarSlett
  3. Dette var en morsom og malerisk beskrivelse! :)
    Har du tips til ei dame som skal løpe sin første Ultra 21.mai i år? Er påmeldt 80km, og vet overhodet ikke hva jeg går (i perioder løper) til. Løper mye, men aldri distanser over helmaraton. Har deltatt på 1 maraton i år - det gikk greit. Hva bør jeg fokusere på i ukene framover til løpet, og hva blir det viktig å ta hensyn til i selve løpet? Takknemlig for svar. :)
    Løpeberte

    SvarSlett
  4. Tusen takk Løpeberte!

    Så gøy at du skal løpe din første ultra.

    Jeg ville jeg fokusert på mengde 5 til 2 uker før løpet, for deretter å trappe ned og løpe lite den siste uken før løpet. Jeg vet ikke om du normalt løper terreng, men dersom du ikke gjør det, ville jeg fått løpt noen økter i terrenget for å være rede til terrengpartiene.

    Bor du i nærheten er det heller ingen dum idé å løpe i traseen. Det er en god idé å få løpt en langtur, feks 5 mil.

    Under selve løpet ville jeg fokusert på å løpe sakte nok. Det er lett å løpe samme fart man er vant til, men det er nesten en maraton igjen når maratondistanse er passert. Har du krefter til overs når det er et par mil til mål, kan du heller øke farten her.

    I tillegg er det viktig å få spist, drukket jevnt og være klar over at det er gode sjanser for at det dukker opp en nedtur underveis som man må jobbe seg igjennom.

    Lykke til! Ecotrail er et bra løp med en fin trasé.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, igjen.
      Takk for nyttig og hyggelig svar. Jeg løp en tur på nesten 50 km i går, på asfalt, men mye berg og dalbane, og ble ganske sliten i beina, men merker at jeg restituerer mye bedre enn etter f.eks. en halvmaraton. Det gir meg håp, men er skikkelig usikker likevel. Skal få til en langtur til på 5-6 timer om et par uker, og etter det blir det å roe ned.. Enig i det du skrev, at det er lett å løpe i samme tempo man alltid har gjort, uansett distanse. Der har jeg litt å lære. Trener du intervaller, forresten? Eller blir det mest langturer? Jeg tenkte å holde det til rolige langturer framover, med som sagt en skikkelig langtur til i god tid før 21.5. Igjen, takk for tips. Lykke til selv med dine planer for våren.
      Løpeberta

      Slett
  5. Tipper det går bra Løpeberta. Jeg er fullstendig useriøs når det gjelder trening, og gjør det meste etter innfallsmetoden. Jeg løper mest lange løp, og sørger for en del mengde, samt noen langturer. Intervaller blir det lite av, med mindre de kommer naturlig på sti.

    SvarSlett