fredag 21. mars 2014

Snabeldyrrunden: Købens skjulte perle


De fleste drar til Køben for å spise på Grød i trendy Jægersborggade eller vandre opp og ned Strøget med en rød pølse hengende i munnviken. Det er visstnok kun et hundretalls nordmenn som har oppdaget København skjulte perle, Snabeldyrrunden, så langt. Jeg oppdaget den for noen få år siden og har fått gleden av å løpe den en eller to ganger i året de siste årene. 

Snabeldyrrunden i all sin prakt 
For mitt vedkommende pleier starten å være "hytta" i Studiestrædet. Deretter går turen på gangveien opp langs Søerne. Ved Fiskeøen forlater man Søerne og løper opp til Fælledparken. 

Søerne 
Fælledparken med Edvard Glæsels umiskjennelige signatur 
For alle som er fan av Edvard Glæsel er det himmelsk å bevege seg å Fælledparken. Han har satt sitt helt spesielle preg på parken og belegget på gangveiene er av sjeldent god kvalitet. For alle andre er det nok kun en helt alminnelig park, men uansett hva man mener om Parken er utsikten til Riget veldig god fra flere steder.

Riget, åsted for en av tidenes tv-serier 
Fra Fælledparken fortsetter Snabeldyrrunden ned til Kastellet. Det å løpe de to kilometerne rundt vollen er i seg selv en klisje av verste sort, men når det skjer som del av Snabeldyrrunden gir det ikke noen flau smak i munnen.

Kristian IV sørget for en fin løperunde på Kastellet 
Fra Kastellet forsetter ruten forbi Den Kongelige Afstøbningssamling, forby Nyhavn og ned til Den Sorte Diamant. Bygget huser hundrevis av kvinner med mellomfag i litteraturvitenskap eller bibliotekskolen, og det er ikke en litteraturretning man ikke kan få en god diskusjon om hvis man ønsker.

Den Sorte Diamant - et hus fullt av vakre bibliotekarer 
Etter å ha krysset Langebro fortsetter runden inn og ut i den tanngardformede turveien langs Volderne.

Stadsgraven
Etter er stykke entrer man Fristaden Christiania. Hvis været er fint og mange sitter langs Volderne og røyker kan man etterhvert få en ganske kraftig hasjrus av å løpe gjennom de lange strekkene med søtlig røyk.

Grenseposten til Christiania 

Trendy barnehage 
Den landlige delen av Christiania er morsom å løpe gjennom fordi kreative christianitter har funnet på mye rart man kan se på. Mange av husene er veldig sjarmerende og ligger idyllisk til. Kontrasten til det triste og stusslige området rundt Pusher Street er enorm.

Det er greit å være informert

En vennlig hobbit har bosatt seg i vannkanten 
Til slutt vender man og turen går tilbake på den andre siden av Volderne, over Langebro og opp til Rådhusplassen. For mitt vedkommende er finalen på "hytta" i Studiestrædet.

Langebro
Jeg vil anbefale alle som orker å løpe drøye 2 mil å prøve runden neste gang de er i København. Den er såpass avhengighetsdannende at man risikerer å vende tilbake til den ved senere besøk i byen. Det gjør antakelig ingen ting.

Våren banker på i Køben 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar