torsdag 16. juni 2016

Test: Altra Olympus 2.0. vs Hoka Speedgoat

En gang lagde Apple den beste mobiltelefonen. Nå er de lykkelige dersom iPhone får karret seg inn på en av de siste plassene på listen over de 10 beste telefonene på markedet. Tilsvarende er det med sko. Nykommere som Altra og Hoka breier seg på markedet til de gamle konservative storhetenes fortvilelse.

Mange lurer likevel på hvilke de skal velge. Her får de litt hjelp på veien til å foreta det rette valget mellom Hoka Speedgoat og Altra Olympus 2.0. Begge skoene er svært populære i ultramiljøet, da de har massive såler som skal gjøre livet på lange løpeturer bedre.

Sponsing 
Jeg er verken sponset av Altra eller Hoka. Begge skoene er kjøpt for egne penger tjent på hederlig arbeid. Testen er derfor både lovlig og uhildet.

Kø av mennesker som vil ha populære Altra (foto: Ecotrail) 

Navn
Hoka Speedgoat har fått sitt navn etter ultraløperen Karl "Speedgoat" Meltzer. Man skulle tro at Altra Olympus hadde fått sitt navn etter de greske gudenes hellige fjell i Hellas, men navnet kommer fra Mt Olympus i Wasatch-fjellene i Utah i USA.

Det er liten tvil om at Speedgoat er et mye morsommere navn enn Olympus selv om Altra har forsøkt å pimpe navnet ved å skrive 2.0. etter bokstavene. Speedgoat er derfor  en klar vinner på dette området.

Design
Hoka Speedgoat ser ut som et produkt tatt rett ut fra en Disney-film. Selv om man er voksen føler man seg som et barn så snart man får skoene på føttene, til tross for at sålen er så tykk at man blir langt høyere enn man er med vanlige løpesko. Hver gang jeg har tatt på meg skoene har jeg blitt langt mer leken enn jeg pleier å være.

Ble Hoka Speedgoat laget som rekvisitt til Finding Nemo?
Altra Olympus 2.0. har et gigantisk frontparti som gjør at man ser ut som en høy and and eller en uheldig klovn med en gang de kommer på føttene. Dersom man sliter med å bli tatt alvorlig er det all grunn til å holde seg langt unna dem.

Det er vanskelig å kåre noen klar vinner på dette området. Ingen av skoene er pene og det er først og fremst et spørsmål om hvilken av skoene man ser minst idiotisk ut med.

Hvilken kontekst passer skoene i ?
Spørsmålet er egentlig ganske krevende. På sett og vis kunne spørsmål like gjerne vært vridd til hvilket setningsadverb som passer best eller hvorvidt Rødhette kunne vært trukket inn i en flerkulturell kontekst uten å gis en ny identitet vært bedømt etter samme retningslinjer.

Hoka Speedgoat i høyden med sitt tegnefilmdesign
Det vil heller ikke alltid være rom for den delen av analysen som tilbakefører de tilførte elementene uten at den dempingen skoene har vil påvirke beskrivelse av hele eller deler av resultatet. Spørsmålet kan derfor struktureres slik at de mest overhengende delene av begrunnelsens resultat ikke blir påvirket i større grad enn det som fremkommer over.

På dette punktet blir det derfor en klar seier til Altra.

Hva er skoenes svakeste side? 
Begge skoene er gode å løpe med, men ingen av skoene er særlig gode i sengen. Kombinasjonen av å være store og klumpete og Vibram-såle er svært ugunstig. Ikke bare var er de i veien, men de "river" lakenet lett ut av posisjon og vikler seg ennå lettere inn i dynen på en vemmelig måte. Både Hoka Speedgoat og Altra Olympus 2.0. er derfor gjennomført elendige i sengen.

Altra Olympus 2.0. er ikke særlig tess i sengen 

Hvilket dikt likner skoene meste på? 
Dette spørsmålet var det enkleste å besvare. Svaret er følgende:

Hoka Speedgoat:
Ikke tenn lampen.
La oss bli liggende her i mørket og
lyve hverandres navn.


Altra Olympus 2.0.:
Jeg har ikke så mye å tilby 
Stort sett bare nerver 
Skal det være en bunt?

Oppsummering - vinneren
Det er vanskelig å kåre en klar vinner. Begge skoene har områder de er bedre enn den andre, og de har de samme svakhetene. Det vil derfor være brukernes individuelle behov som bør avgjøre hvorvidt man velger Hoka Speedgoat eller Altra Olympus 2.0.

Er navnet viktigst er Hoka Speedgoat vinneren. Er det derimot skoens kontekst som er mest sentral for brukeren er Altra Olympus 2.0. en like klar vinner. Det kan uansett ikke saliggjøres uten at man straks overfører avslutningen til nytte eller forbruk. Det er da svaret på hvilken sko som er best vil bli tydelig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar