lørdag 14. mars 2015

PendLøping til jobb i verdensklasse

I følge foreløpige tall for 2014 er det globalt over 400 millioner som PendLøper til jobb minst to dager i uken. UltraRunning Community har oversikt over PendLøperne, blant annet hvordan ståa er fredag kveld. Skal man være i toppen her, må man normalt PendLøpe mellom 300 og 400 km til og fra jobb i løpet av arbeidsuken.

UltraRunning Community sin side på Strava har global oversikt over PendLøperne
Min egen PendLøping går fra Eiksmarka/Østerås i Bærum til Oslo sentrum. Kartet for 2015 viser at ruten oftest går via Røa, Mærradalen, og langs Tour de Finance inn til Oslo sentrum med ganske hyppige turer ut på Bygdøy. Det blir av og til avvik i forskjellige retninger som ruten via Smestad, Frognerparken og slottet. 

PendLøpingen seter spor på kartet ved hjelp av selvovervåkningsverkøyet Strava 
Dersom man har en del å gjøre på jobb forutsetter PendLøping at man står opp grytidlig. I hardcore-delen av miljøet er det vanlig å ha klokken på 05.00. slik at man kan komme hjemmefra kl 05.30. Dette gjelder selv om man har vært sent opp kvelden før. For en ekte PendLøper regnes det sjeldent som akseptabelt å starte senere enn kl 06.30. dersom man har normalarbeidstid. 

Noen dager er det hardt å stå opp. Den 12. mars var jeg f eks på Thåström konsert på Sentrum Scene og slet med å komme meg opp i tide dagen etter. Konserten hadde vært strålende og det mest spesielle øyeblikket var da rundt 1500 mannlige publikummere stod og gråt stille da Thåström sang en sjeldent følsom og var versjon av Fremling Överallt med sin raspende stemme. Sangen satt i hodet da jeg våknet og forble der hele veien til og fra jobb.

Fremling Överallt av Thåström fikk 1500 voksne menn på Sentrum Scene til å gråte 12. mars 2015
Jag undrar vad han längtade efter
Jag undrar vad han drömde om
Jag undrar om han hade några vänner någonstans
Jag såg aldrig någon
Kanske drömde han om medaljerna
Dom som han aldrig någonsin fick
Kanske drömde han om
att långa tåg skulle ta honom
långt långt bort

Pendløping kan være vakkert - her fra kongens åker på Bygdøy

Selv om Bygdøy ikke har vært en øy siden 1600-tallet er det ofte vakkert der

Når føreforholdene tillater det tar jeg meg ofte en tur via Bygdøy. Det er ofte spesielt flott på vei til jobb, da jeg stort sett er så tidlig uten at jeg ikke møter noen andre enn små grupper av romfolk som sover i skogen eller ett og annet dyr.  


Månen er oftere enn normalt plassert over Statoil på Snarøya

Bygdøy Sjøbad i morgentåke

Det berømte og ofte fotograferte furutreet øst for Paradisbukta

Frognerkilen har nesten alltid blikkstille vann selv om det blåser

Mærradalen har samme tetthet av fugl som tropisk regnskog  
Mærradalen inngår veldig ofte i ruten min. Den er en trang og dyp v-formet dal og utgjør skillet mellom Ullernåsen og Montebello. I bunnen av dalen går Mærradalsbekken som renner ut i Bestumkilen ved Maritim. Solen slipper sjelden til i dalbunnen og det er flere sjeldne planter i dalen. I tillegg er konsentrasjonen av fugler veldig stor. Mange synes dalen er mørk, dyster og stygg, men jeg liker meg godt der.

Nyforelskede hansker i kjærlig omfavnelse på en benk på Bygdøy

Akershus festning i morgenlys

Mange muligheter til å tryne i Kongsskogen på Bygdøy

Hengsengen etter solnedgang 

E 18 fra den berømte gangbroen på Maritim 

Tour de Finance 

Grytidlig om morgenen er Bestumkilen en av landets vakreste kiler 

Bygdøy Sjøbad kl 06.15. 

Paradisbukta 

Langs sydkysten på Bygdøy en solfylt vårdag i mars 

Turgåere har rensket skogbunnen på Bygdøy for blåveis de siste dagene 

Norges mest berømte gangbro på Maritim 
En av PendLøpingens virkelig store opplevelser er kryssingen av den mest berømte gangbroen som krysser E18 ved Maritim ved Bestumkilen. Jeg er ikke helt sikkert på hvorfor gangbroen har blitt så berømt, men det kan være flere årsaker. I sommerhalvåret flokker kjærestepar ofte samme på broen om morgenen for å få med seg soloppgangen over Bestumkilen. På kveldene samles mange for å se på den enorme trafikken på E18 som tidvis forsvinner inn i en vakker vesthimmel. Broen kommer i tillegg ned ved den første boligblokken Selvaag bygde i 1953 med sin karakteristiske spiraltrapp.

Bestun stasjon - tidligere Bestum stasjon - ennå tidligere Vækerø stoppested 

Isen ligger i Mærradalen mens blåveisen blomstrer på Bygdøy

Røa er så vakkert om kvelden at de fleste kommer tilbake gang etter gang 

Hjemkomst til Eiksmarka