mandag 13. juli 2015

Stisykling blant vaksinemotstandere og hoggorm på Nesodden

Nesodden er langt mer enn innbitt vaksinemotstand, kreative innbyggere med flagrende gevanter og vakre kvinner med mye leppestift. Til tross for at Nesoddmarka ikke er stor, er det tett med tørre og fine stier som er perfekte til stisykling. Det er fine utgangspunkt til marka fra Flaskebekk, Berger, Bjørnemyr og Alvern.

I løpet av noen kilometer passeres mengder av sti-segmenter 
Stiene har flotte navn og de fleste som sykler i den nordlige delen av marka vil før eller senere sykle følgende sti-segmenter:  Skoklestien mot det kristne kapellet, Skoklefallrosinen, Slækk daffestigning, HylendeTrendyHyene, Svabergmotorveien, Slem Kenguru Hopper Nedd, SendrektigDrektigSnegleStien, Uten Sans for musikk East, TeddyBjørnemyr Extreme Uphill MAN. Kjettingstien forbi Partyfarmen, Sleipingen, Jonsrud my friend, Jordmotorveien App Ned, Tomåsans hemmelighet, SvingSvangStien, 2skenes konge, Himmelryggens Hersker, SlemSlemKenguru Blåbærenes hengivenhet, Desperat flukt fra Røer, Tøff Tøffere DH og SlitenVakkerKvinneSti.

Tett og hard kniving i toppen på Kraftlinjens Inkompetente Småkar

Til tross for at Nesodden bare har 18 000 innbyggere er det hard kamp om å ligge på toppen av listen over de som har syklet de ulike sti-segmentene raskest. Noen sier at konkurransen er mer innbitt enn alle andre steder i landet.

Hullene i terrenget på Nesodden gjør at man må sykle med varsomhet
Dersom man sykler i traktene nord for Baltsrud, øst for Jonsrud og syd for Haukåsen er det imidlertid verdt å være forsiktig, da noen har hengt kraftig kjetting på tvers av stiene flere steder. Kjettingen er relativt lett å se i godt lys, da det er festet laminerte papirlapper på den. I tussmørket kan det være verre, og det kan fort ryke en nakke eller to dersom noen treffer dem i fart.  Den som har hengt dem opp ligger i tilfelle rimelig tynt an i forhold til eventuelle straffe- og erstatningssaker.


Ulv ser man sjelden på Nesodden. Gaupe kan man imidlertid treffe på i ny og ne, og hoggorm vil man neppe klare å unngå dersom man sykler på stiene i Nesoddmarka. Den er dessverre regnet som sjelden aggressiv på grunn av de spesielle grunnforholdene i området. Hoggormen er en god klatrer og en eller annen grunn har populasjonen på Nesodden i stor grad trukket opp i trærne. I området rundt Tomåsan er det ekstremt mange.  

Jeg blir stort sett bitt hver andre til tredje gang jeg sykler i skogen, og med ett unntak er det av hoggorm som er i trær og grener ved stien. Heldigvis gjør hastigheten at jeg nesten alltid får tørrbitt. Ulempen med høy hastighet er at det er lett å få lange flenger i huden etter tennene. 

Hoggorm på vei opp et tre i traktene mellom To gård og Bergerbanen 

Standard hoggormbitt fra sykling på strekket mellom Haukåsen og Totjern søndag 12.7.

Hoggorm venter på at noen skal passere i furutre ved blåstien fra Bjørnemyrdalen til Tomåsan 

En typisk rundtur fra Flaskebekk til Gaupefjell via Berger, Toåsen og Røer
For den som liker å kombinere sykkelturen med matauk, er det rikelig med blåbær, kantarell og rådyr i Nesoddmarka. Siden marka er lite brukt om sommeren, vil man stort sett ha maten for seg selv.

Selv om Nesodden er blant landets dyreste hyttekommuner, finnes det rimelige hytter

Fin klatreøkt på HylendeTrendyHyene rett syd for Flaskebekktjernet


Fra en av de mange seremoniene som finner sted på Nesodden 
Et kjennetegn ved Nesoddene er de sjeldent flotte navnene på Strava-segmentene
Hvis man bøyer hodet, kan man sykle i gruvegangen på Spro
En fin langtur på sykkel er Flaskebekk - Tjernsbråten t/r, som gir rundt 20 km på fin og variert sti. Selv om det ikke er voldsom høydeforskjell, går det stort sett litt opp og ned hele tiden, slik at man får god trim underveis. Teknisk må man jobbe litt enkelte steder, men alt kan sykles. Det er ofte en del mygg på Tjernsbråten om sommeren, slik at man ikke fristes til å sitte så lenge at man blir stiv.

Langstrekk på sti fra Flaskebekk til Tjernsbråtan via Tomåsan, Gaupefjell og Dalåsen


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar